top of page

Heeft u een advocaat of een jurist nodig voor uw bedrijf? Wat is het verschil precies?

 

U heeft niet altijd een advocaat nodig bij een juridische vraag. In veel gevallen is een jurist voor u beter. Slechts in enkele gevallen is een advocaat ook verplicht.

 

Ondernemers met een juridische vraag, geschil of die naar de rechter willen gaan denken vaak (onterecht) direct aan een advocaat en niet aan een jurist. We krijgen dan ook vaak de vraag: een jurist? Heb ik geen advocaat nodig?

 

Advocaat of jurist?

Iedere advocaat is een jurist, maar een jurist is niet altijd een advocaat. Zowel een jurist als een advocaat hebben rechten gestudeerd. Het enige verschil is dat een advocaat na zijn studie nog de advocatenopleiding heeft gedaan. Het feit dat een jurist niet gedaan heeft betekent niet dat zij minder deskundig zijn als een advocaat. Immers, zowel de advocaat als jurist hebben dezelfde rechtenstudie gedaan. Vaker blijkt zelfs dat een jurist deskundiger is dan een advocaat.

 

Voordelen van een jurist ten opzichte van een advocaat.

 

Het grootste voordeel om niet voor een advocaat te kiezen maar voor een jurist is het (uur) tarief. Het (uur) tarief van een advocaat ligt vele malen hoger dan die van een jurist. In tegenstelling tot advocaten hanteren de meeste juristen daarnaast geen kantoorkosten van 6% bovenop hun uurtarief.

 

Een aantal andere voordelen om voor een jurist te kiezen:

 

Een jurist mag uw zaak op basis van No cure No Pay in behandeling nemen, een advocaat mag dat niet;

Juristen zoeken meer naar een praktische oplossingen dan een puur juridische oplossing;

Juristen staan bekend als minder ‘stijf’;

Juristen zijn op meer verschillende rechtsgebieden gespecialiseerd;

Bij juristen ligt de nadruk meer op het zoeken van praktische oplossingen dan bij procederen bij de rechter;

Juristen mogen ook procederen.

Onze Tip. Heeft u een juridische vraag of probleem? In de meeste gevallen kan een jurist u helpen en hoeft u niet naar een dure advocaat te gaan. Hiermee kunt u dus enorm besparen op uw juridische kosten. Een advocaat is alleen verplicht bij familiezaken (scheiding, alimentatie, omgang), vorderingen vanaf € 25.000,- en hoger beroep.

 

Natuurlijk staan wij voor u klaar!

 

Het team van HBO Juristen

Bel ons centrale nummer: 085- 888 43 22 en wij helpen u direct verder.

Direct een antwoord op uw vragen?

Advocaat of jurist nodig voor uw bedrijf? Wij helpen u!

bottom of page