top of page

Hoe kan ik een webwinkel starten in Duitsland?


webwinkel

Juridisch gezien zijn er een aantal belangtijke verschillen.

Onze klant heeft de ambitie om met zijn webwinkel naar ons buurland Duitsland te gaan. Niet zo’n gek idee als u zich bedenkt dat Duitsers tot de grootste online shoppers behoren.

Hij benaderde ons met het verzoek om zijn Nederlandse Algemene Voorwaarden te vertalen zodat zijn webwinkel volgende week online kan gaan. Hij had zich niet gerealiseerd dat er veel meer komt kijken dan alleen het vertalen van zijn Algemene Voorwaarden en Nederlandse webwinkel.

In EU landen gelden toch dezelfde regels?

Op 13 juni 2014 zijn de nieuwe EU regels voor webwinkels ingegaan. Dit betekent dat de regels voor een Duitse en Nederlandse webwinkels niet meer zoveel van elkaar verschillen als voorheen. Maar er zijn nog wel degelijk een aantal (belangrijke) verschillen:

  • Er gelden per land bepaalde regels voor het registreren van een domeinnaam;

  • Ieder land kent ook weer zijn eigen betaalmethodes: zo is Ideal een typisch Nederlandse betaalmethode. Betaalmethodes die in Duitsland veel worden gebruikt zijn: PayPal, Giropay of Sofortüberweisung.

  • Voor Duitse webwinkels is het hebben van een zgn. Impressum verplicht. Deze moet aan een aantal voorwaarden voldoen zoals volledige naam van de vertegenwoordiger van het bedrijf, adres, telefoonnummer enz.

  • Dataschutz: het hebben van een zgn. Privacy Policy is voor Duitse webwinkels ook verplicht. In grote lijnen wordt aan een dergelijke verklaring dezelfde eisen gesteld als die aan een Nederlandse verklaring worden gesteld.

  • Ook moeten Duitse webwinkels een zgn. Disclaimer hebben.

Opgelet in Duitsland: het Abmahnungsrecht

Duitsland is het enige land waar iedereen een ‘officiële waarschuwing’ kunt sturen wanneer een ander daarbij nadeel heeft door zich niet aan de wet te houden. De juristen en advocaten die deze Abmahnungen versturen mogen direct hun juridische kosten in rekening brengen. Kosten die afhankelijk van de regels die u hebt overtreden honderden tot duizenden Euro’s kunnen bedragen. Een Abmahnung kan dus behoorlijk duur uitvallen en dit heeft er ook ertoe geleid dat er in Duitsland advocaten en juristen werkzaam zijn die de hele dag op het internet zitten om te kijken of een webwinkel zich wel aan de regels houdt.

Onze Tip. Begin niet zomaar een webwinkel in een ander EU land, zeker in Duitsland wordt dit afgeraden in verband met het bestaan van het zgn. Abmahnungsrecht. Bekijk eerst of er in het EU land andere regels gelden waaraan webwinkels moeten voldoen en laat eventuele juridische documenten en informatie door een jurist vertalen zodat juridische termen niet uit hun verband worden getrokken.

Natuurlijk staan wij voor u klaar!

Het team van HBO Juristen

Veel gelezen:

bottom of page