Wanneer geldt er een auteursrecht?


Zorg er voor dat uw auteursrecht schriftelijk wordt overgedragen aan u.

Een zzp'er heeft ooit eens 'zijn' logo laten ontwerpen door een ontwerpbureau. Inmiddels is zijn bedrijf veranderd en past het logo niet meer bij zijn bedrijf. Hij wil het logo door een ander ontwerpbureau laten veranderen. Is hij wel de rechtmatige eigenaar van het logo, zodat hij het door een andere ontwerper kan laten aanpassen?

Auteursrechten, hoe zit dit?

Als u een ontwerper inschakelt voor het ontwerpen van uw logo, website, huisstijl enz. dan bent u niet de eigenaar van het werk. De maker van het werk is namelijk automatisch eigenaar, op grond van de Auteurswet. U als opdrachtgever heeft alleen een zgn. gebruiksrecht.

Als u geen eigenaar bent en in de toekomst het werk wilt veranderen of voor een ander doel wilt gebruiken, dan waarvoor het werk gemaakt is, dan hebt u altijdtoestemming nodig van de maker. U mag namelijk het werk waarop auteursrechten berusten niet zonder toestemming veranderen of gebruiken.

Hoe wordt u dan wel eigenaar?

Als u eigenaar wilt worden van uw logo, website, huisstijl enz. dan moet de maker zijn auteursrechten aan u overdragen. Het overdragen van auteursrechten kan alleen schriftelijk.

Onze tip! Heeft u uw logo, huisstijl of website niet zelf gemaakt, maar dat laten doen? Dan bent u geen eigenaar en mag u het niet zomaar gebruiken of veranderen. U hebt dan altijd toestemming nodig. Wilt u eigenaar worden? Zorg er dan voor dat de maker zijn auteursrechten schriftelijk aan u overdraagt.

Veel gelezen:

Direct een antwoord op uw vragen:

Bel ons centrale nummer: 085- 888 43 22 en wij helpen u direct verder.

  • Wix Facebook page
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon

Disclaimer: Aan de (juridische) informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend. De teksten van onze blogs en afbeeldingen mogen niet zonder toestemming worden overgenomen. De naam HBO Juristen en het HBO Juristen logo zijn gedeponeerde (beeld) merken. Alle genoemde prijzen zijn exclusief BTW. Lees ook onze Privacy Policy. 

Op al onze werkzaamheden zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.

KvK nummer: 55519628 - BTW nummer: NL 851748375B01

HBO Juristen Sittard

Hoofdkantoor

Rijksweg Zuid 27

6131 AL Sittard

info@hbojuristen.com

Tel. 085- 888 43 22

HBO Juristen Amsterdam

Legal Services

Parnassusweg 819

1082 LZ Amsterdam

info@hbojuristen.com

Tel. 085- 888 43 22

HBO Juristen Utrecht

Legal Services

Euclideslaan 251

3584 BV Utrecht

info@hbojuristen.com

Tel. 085- 888 43 22

HBO Juristen Eindhoven

Legal Services

Ulenpas 39

5655 JB Eindhoven

info@hbojuristen.com

Tel. 085- 888 43 22

HBO Juristen ©