top of page

Wettelijke garantie, hoe zit dat?


Levert u aan ondernemers dan mag u in uw Algemene Voorwaarden afwijken van de wettelijke garantie.

Onze klant heeft 2,5 jaar geleden aan een consument een laptop geleverd. Twee weken geleden kreeg hij een e-mail van deze klant dat zijn laptop kapot is. De klant wil nu dat de laptop kosteloos wordt gerepareerd. Volgens de ondernemer is de garantie verlopen en hoeft hij het niet meer gratis te repareren. Wie heeft er gelijk?

Wat is garantie? Iedereen die iets koopt heeft recht op een deugdelijk product. Een product is deugdelijk als het een bepaalde tijd normaal kan worden gebruikt en als het voldoet aan de verwachtingen van de koper.

De wettelijke garantietermijn in Nederland

Veel mensen denken dat garantietermijn van een product altijd 2 jaar is. Dit is onjuist. In de betreffende Europeese richtlijn is opgenomen dat de minimale garantie 2 jaar bedraagt. Duitsland, bijvoorbeeld, heeft deze termijn overgenomen maar de Nederlandse wetgever niet. In de Nederlanse wet staat namelijk dat een product 'deugdelijk' moet zijn. Van veel producten mag een koper verwachten dat deze langer meegaan dan twee jaar. Een laptop dient bijvoorbeeld 4 jaar mee te gaan, een computer 5 jaar en een koelkast minimaal 6 jaar. In veel gevallen kan een koper zich dus ook na 2 jaar beroepen op de garantie.

Belangrijkste aandachtspunten ten aanzien van de garantie

  • Garantie geldt ook voor afgeprijsde en tweedehands producten;

  • Verkoper mag niet doorverwijzen naar de fabrikant;

  • Bij reparatie of vervanging: koper mag geen ernstige overlast hebben. Bied de klant bijvoorbeeld een leenproduct aan als de reparatie/vervanging lang duurt.

  • De reparatie of het vervangen mag de klant geen extra geld kosten. U mag niet zomaar verwachten dat de klant een bankstel ter reparatie naar de winkel komt brengen. Dit veroorzaakt namelijk ernstige overlast en ook is de kans groot dat de koper kosten moet maken voor bijvoorbeeld het huren van een busje/aanhanger. Bent u webwinkelier dan moet u ook de verzendkosten vergoeden.

  • Reparatie of vervanging is kosteloos binnen de garantietermijn;

  • U moet uiterlijk bij levering informatie geven over de garanties;

  • Neem de garantie op in Algemene Voorwaarden;

  • De Europeese garantietermijn bedraagt (minimaal) 2 jaar. Nederland heeft deze termijn niet opgenomen en dus geldt de gebruikelijke levensduur als garantietermijn;

  • Levert u aan consumenten dan mag u niet afwijken van de wettelijke garanties;

  • Levert u aan ondernemers dan mag u in uw Algemene Voorwaarden afwijken van de wettelijke garantie.

In onze zaak van de week leidt het bovenstaande tot de conclusie dat de koper gelijk heeft. Want in Nederland geldt de gebruikelijke levensduur. Voor een laptop is dit doorgaans 4 jaar, dat betekent dat de garantietermijn 4 jaar is en niet 2 jaar zoals velen denken. Eventuele verzendkosten komen voor rekening van de webwinkelier, want het product moet kosteloos gerepareerd resp. vervangen worden.

Vragen over garanties, claims of algemene voorwaarden? Wij staan voor u klaar! Bel 085- 888 43 22 en wij helpen u direct.

​Het team van HBO Juristen.

Veel gelezen:

bottom of page