7 belangrijke wetswijzigingen in 2016

 

Crowdfuncing, plastic tassen en spookfacturen: nieuwe wetgeving. 

 

Over een aantal weken begint het nieuwe jaar. Een nieuw jaar betekent ook nieuwe wetten en regels. De 7 belangrijkste wetswijzigingen voor ondernemers hebben wij hieronder voor u op een rijtje gezet.

 

De ingangsdatums van deze (wets)wijzigingen zijn nog niet definitief, omdat de inwerkingtreding afhankelijk is van goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer.

 

1. Spookfacturen versturen wordt strafbaar

Bijna iedere ondernemer heeft hem wel eens gekregen: een spookfactuur. Naar verwachting is het versturen van spookfacturen vanaf 1 januari a.s. strafbaar. Ondernemers die in deze wet willen duiken kunnen het Initiatiefvoorstel lezen.  

 

2. Verbod gratis plastic tas

Winkeliers mogen (naar verwachting) vanaf 1 januari 2016 geen plastic tassen gratis uitgeven, maar dus wel tegen een vergoeding. De winkelier mag zelf bepalen wat hij vraagt voor een plastic tas. Wil een winkelier toch gratis tassen uitgeven, dan kan dat als deze van duurzaam materiaal zijn.

 

3. Crowdfunding wordt gemakkelijker

Crowdfunding is hot, maar er gelden wel wat regels voor. Door de wetswijziging wordt crowdfunding eenvoudiger. Zo vervalt het provisieverbod voor de platformen en kan er meer worden geleend of geïnvesteerd. Naar verwachting gaan deze wijzigingen in op 1 januari a.s. 

 

4. VAR verdwijnt

We hebben er al meerdere blogs over geschreven, maar de VAR verdwijnt en wordt vervangen door een modelovereenkomst. Opdrachtgever en opdrachtnemer zijn samen verantwoordelijk en aansprakelijk  voor de beoordeling van hun arbeidsrelatie. De Belastingdienst publiceert voorbeeldovereenkomsten: algemene en individuele voorbeeldovereenkomsten en overeenkomsten voor specifieke branches en beroepsgroepen. Zzp'ers en bedrijven kunnen de contracten downloaden, invullen en (steeds opnieuw) gebruiken.

 

Het was eigenlijk de bedoeling dat de VAR vanaf 1 januari a.s. zou verdwijnen, maar een paar weken geleden is aangekondigd dat de afschaffing van de VAR is uitgesteld tot in ieder geval 1 april 2016

 

5. Invoering aandeelhoudersregister

Naar verwachting komt er vanaf 1 januari 2016 een centraal aandeelhoudersregister. In dit register staat informatie over de aandeelhouders van bv's en niet-beursgenoteerde naamloze vennootschappen nv's. Het register is niet voor iedereen toegankelijk. Alleen aandeelhouders, notarissen en de overheid kunnen het register raadplegen. 

 

6. Jaarrekeningen kunnen allen nog digitaal worden gedeponeerd

Bent u verplicht om uw jaarrekeningen te deponeren (bijvoorbeeld rechtspersonen en softwareleveranciers)? Vanaf 2016 kunt u deze alleen nog maar digitaal deponeren bij de Kamer van Koophandel. 

 

7. Dezelfde regels voor alle rechtspersonen

Nu gelden er voor rechtspersonen, zoals een BV of stichting nog verschillende regels. Dit gaat veranderen want  de regels voor bestuur en toezicht worden voor alle rechtspersonen hetzelfde. Dit geldt voor de regels over: 

  • taakvervulling door bestuurders en toezichthouders;

  • aansprakelijkheid in geval van onbehoorlijke taakvervulling.

Onze tip. Er gaat in 2016 heel wat veranderen voor ondernemers. Voor de meeste wetswijzigingen is nog niet duidelijk wanneer zij ingaan. Houd daarom de wetswijzigingen en ingangsdatum goed in de gaten. 

 

Uiteraard staan onze bedrijfsjuristen ook in 2016 voor u klaar. Vragen over de bovenstaande of andere wetswijzigingen neem gerust contact op. 

 

Het team van HBO Juristen

Please reload

Veel gelezen:

Please reload

Direct een antwoord op uw vragen:

Bel ons centrale nummer: 085- 888 43 22 en wij helpen u direct verder.

  • Wix Facebook page
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon

Disclaimer: Aan de (juridische) informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend. De teksten van onze blogs en afbeeldingen mogen niet zonder toestemming worden overgenomen. De naam HBO Juristen en het HBO Juristen logo zijn gedeponeerde (beeld) merken. Alle genoemde prijzen zijn exclusief BTW. Lees ook onze Privacy Policy. 

Op al onze werkzaamheden zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.

KvK nummer: 55519628 - BTW nummer: NL 851748375B01

HBO Juristen Sittard

Hoofdkantoor

Rijksweg Zuid 27

6131 AL Sittard

info@hbojuristen.com

Tel. 085- 888 43 22

HBO Juristen Amsterdam

Legal Services

Parnassusweg 819

1082 LZ Amsterdam

info@hbojuristen.com

Tel. 085- 888 43 22

HBO Juristen Utrecht

Legal Services

Euclideslaan 251

3584 BV Utrecht

info@hbojuristen.com

Tel. 085- 888 43 22

HBO Juristen Eindhoven

Legal Services

Ulenpas 39

5655 JB Eindhoven

info@hbojuristen.com

Tel. 085- 888 43 22

HBO Juristen ©