Wat is een goed contract; een waterdicht contract of een commercieel aantrekkelijk contract?


Wie de illusie had dat waterdichte contracten bestaan, zullen wij snel uit die droom helpen; waterdichte contracten bestaan namelijk niet.

De werkelijkheid van alle dag is gewoon veel te complex om alle omstandigheden die zich zouden kunnen voordoen te voorzien, laat staan de gevolgen daarvan te regelen in datzelfde contract.

Nog daargelaten dat een poging daartoe ook niet wenselijk is (wegens de enorme dikke contracten) maar gelukkig ook niet nodig. Zeker niet wanneer het contract door Nederlands recht wordt beheerst.

Redelijkheid en billijkheid. Dit komt door de wijze waarop de (Nederlandse) rechtspraak met zaken als de uitleg van contracten en de redelijkheid en billijkheid omgaat. De redelijkheid en billijkheid kan contracten aanvullen en zo voorzien in situaties waarin partijen zelf in het contract niet hebben voorzien.

Uit de praktijk weten wij dat ondernemers veelal alles willen dichttimmeren zodat zij zelf geen enkel risico lopen. Bij business-to-business contracten geldt contractsvrijheid waardoor dit ook in beginsel geen probleem zal vormen, juridisch gezien dan.

Echter dient u zich sterk af te vragen hoeveel partijen met zo’n contract in zee willen gaan met u? In de situatie dat deze partijen afhankelijk van u zijn, valt er iets over te zeggen maar in de meeste gevallen komt men waarschijnlijk niet ver. In de meeste gevallen zal dit contract namelijk zeker ook commercieel aantrekkelijk moeten zijn om te ondertekenen. Anders wil niemand zaken met u doen. U zult dus een goede afweging moeten maken tussen uw risico’s dichttimmeren en uw commerciële belangen.

Om deze reden geven wij u een drietal belangrijkste vragen die u zichzelf zou moeten stellen om een goede afweging te kunnen maken:

  • Wat zijn de verschillende risico’s die u loopt en hoe groot zijn deze?

  • Hoe groot zijn de (financiële) belangen en wat zijn de eventuele consequenties als u bepaalde zaken niet dichttimmert?

  • Zijn er voldoende back-up mogelijkheden en/of in hoeverre dekt de verzekering bepaalde zaken?

Onze Tip. Het beste contract is niet altijd enkel juridisch dichtgetimmerd maar ook nog commercieel aantrekkelijk. Het is dus raadzaam de juiste balans te vinden voordat u het contract voorlegt aan uw tegenpartij.

Wij denken hierin graag met u mee.

Natuurlijk staan wij voor u klaar!

Het team van HBO Juristen

HBO Juristen - de vernieuwende juristen voor uw bedrijf.

Veel gelezen:

Direct een antwoord op uw vragen:

Bel ons centrale nummer: 085- 888 43 22 en wij helpen u direct verder.

  • Wix Facebook page
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon

Disclaimer: Aan de (juridische) informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend. De teksten van onze blogs en afbeeldingen mogen niet zonder toestemming worden overgenomen. De naam HBO Juristen en het HBO Juristen logo zijn gedeponeerde (beeld) merken. Alle genoemde prijzen zijn exclusief BTW. Lees ook onze Privacy Policy. 

Op al onze werkzaamheden zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.

KvK nummer: 55519628 - BTW nummer: NL 851748375B01

HBO Juristen Sittard

Hoofdkantoor

Rijksweg Zuid 27

6131 AL Sittard

info@hbojuristen.com

Tel. 085- 888 43 22

HBO Juristen Amsterdam

Legal Services

Parnassusweg 819

1082 LZ Amsterdam

info@hbojuristen.com

Tel. 085- 888 43 22

HBO Juristen Utrecht

Legal Services

Euclideslaan 251

3584 BV Utrecht

info@hbojuristen.com

Tel. 085- 888 43 22

HBO Juristen Eindhoven

Legal Services

Ulenpas 39

5655 JB Eindhoven

info@hbojuristen.com

Tel. 085- 888 43 22

HBO Juristen ©