Smaad of laster? Wat kan ik als ondernemer doen als een klant mijn reputatie schaadt op internet?

 

U kunt naar de rechter stappen vanwege smaad of laster door uw klant. 

 

In beginsel heeft iedereen, dus ook uw klant, het recht op vrijheid van meningsuiting, zowel online als offline. Echter hieraan zitten wel degelijk beperkingen. Juridisch gezien heeft u namelijk 2 mogelijkheden om een dergelijke situatie aan te pakken. U kunt zich richten tot de rechter door uw klant te dagvaarden en een beroep te doen op:

1- Smaad, een specifieke uitlating van uw klant welke uw goede naam probeert aan te tasten.                            

2- Laster, een uitlating welke verzonnen/niet waar is. Je negatief uitlaten over een ander (zeker online) is alleen toegestaan als dit in het algemeen belang is. Ook moet de uiting zijn onderbouwd met feiten.

 

De rechter beoordeelt vervolgens of het in uw zaak -in het desbetreffende geval- noodzakelijk is om de vrijheid van meningsuiting te beperken om zo de rechten van andere mensen te beschermen. Iedereen heeft in beginsel namelijk het recht om zijn of haar gedachten en gevoelens te uiten. Je hart luchten of je negatief uitlaten over een ander mag dus. Pas in het geval dat de beschuldigingen iemands eer en goede naam aantasten, ga je over de scheef. De rechter zal dit in ieder specifiek geval toetsen aan de hand van alle omstandigheden van het geval.

 

Zo kan de rechter bijv. oordelen dat de betreffende klant niet kan onderbouwen dat zijn gepubliceerde uitlatingen op door hem zelf ervaren feiten berusten. Als het bedrijf vervolgens ook aannemelijk maakt dat zij door de negatieve publicatie schade heeft geleden, heeft deze klant onrechtmatig gehandeld door de beschuldigingen te plaatsen. Die klant zal alsdan zijn beschuldigingen moeten verwijderen en een rectificatie moeten plaatsen van de rechter.

Zo oordeelde de rechter ook in een zaak in 2013. In deze zaak plaatste een man op zijn LinkedIn-profiel een bericht waarin hij het bedrijf in kwestie beschuldigde van oplichting en anderen waarschuwde voor deze ‘praktijken’.

 

Onze tip: Voordat u überhaupt overweegt naar de rechter te stappen ivm negatieve recensies van een klant, adviseren wij allereerst na te gaan of u hiervan daadwerkelijk schade ondervindt. Immers u zult dit moeten kunnen onderbouwen. Wanneer dit het geval is, kunt u deze klant natuurlijk eerst vriendelijk verzoeken de negatieve recensie offline te halen binnen een bepaalde termijn door uw situatie uit te leggen. Pas als de klant hieraan geen gehoor geeft,  kunt u (laten) beoordelen of u de gang naar de rechter aflegt.

 

Natuurlijk staan wij voor u klaar!

Het team van HBO Juristen

Please reload

Veel gelezen:

Please reload

Direct een antwoord op uw vragen:

Bel ons centrale nummer: 085- 888 43 22 en wij helpen u direct verder.

  • Wix Facebook page
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon

Disclaimer: Aan de (juridische) informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend. De teksten van onze blogs en afbeeldingen mogen niet zonder toestemming worden overgenomen. De naam HBO Juristen en het HBO Juristen logo zijn gedeponeerde (beeld) merken. Alle genoemde prijzen zijn exclusief BTW. Lees ook onze Privacy Policy. 

Op al onze werkzaamheden zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.

KvK nummer: 55519628 - BTW nummer: NL 851748375B01

HBO Juristen Sittard

Hoofdkantoor

Rijksweg Zuid 27

6131 AL Sittard

info@hbojuristen.com

Tel. 085- 888 43 22

HBO Juristen Amsterdam

Legal Services

Parnassusweg 819

1082 LZ Amsterdam

info@hbojuristen.com

Tel. 085- 888 43 22

HBO Juristen Utrecht

Legal Services

Euclideslaan 251

3584 BV Utrecht

info@hbojuristen.com

Tel. 085- 888 43 22

HBO Juristen Eindhoven

Legal Services

Ulenpas 39

5655 JB Eindhoven

info@hbojuristen.com

Tel. 085- 888 43 22

HBO Juristen ©