Naar de rechter; hoe verloopt een civiele procedure?

Afgelopen week vroeg een klant ons hoe nu een civiele oftewel burgerlijke procedure bij de rechter er uit ziet. Een civiele procedure is een rechtszaak tussen twee partijen. We schreven hier al eerder over maar nog niet dat een dergelijke procedure ook met een verzoekschrift kan beginnen. De verzoekschriftprocedure lijkt in zeker opzicht op de dagvaardingsprocedure. Hier spreken we alleen wel van een verzoeker en een verweerder in plaats van een eiser (degene die de procedure start met een dagvaarding) en een gedaagde (degene die zich moet verweren). In een verzoekschriftprocedure vraagt de verzoeker de rechter om een beslissing te nemen.

De partijen kunnen in beide gevallen particulieren of bedrijven zijn. Het kan bijvoorbeeld gaan om een burenruzie, schade aan de auto, een arbeidsconflict of een scheiding. Het gaat niet om conflicten met overheden want dan zitten we in een geheel andere procedure (beroep en bezwaar). Om duidelijk inzicht te verschaffen van beide procedures hebben wij de algemene lijn hieronder getracht uit te beelden:

Onze tip: Wilt u een civiele procedure opstarten, laat ons u dan eerst een inschatting van de haalbaarheid maken en u adviseren alvorens u verdere stappen onderneemt.

Natuurlijk staan wij voor u klaar!

Het team van HBO Juristen

Veel gelezen:

Direct een antwoord op uw vragen:

Bel ons centrale nummer: 085- 888 43 22 en wij helpen u direct verder.

  • Wix Facebook page
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon

Disclaimer: Aan de (juridische) informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend. De teksten van onze blogs en afbeeldingen mogen niet zonder toestemming worden overgenomen. De naam HBO Juristen en het HBO Juristen logo zijn gedeponeerde (beeld) merken. Alle genoemde prijzen zijn exclusief BTW. Lees ook onze Privacy Policy. 

Op al onze werkzaamheden zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.

KvK nummer: 55519628 - BTW nummer: NL 851748375B01

HBO Juristen Sittard

Hoofdkantoor

Rijksweg Zuid 27

6131 AL Sittard

info@hbojuristen.com

Tel. 085- 888 43 22

HBO Juristen Amsterdam

Legal Services

Parnassusweg 819

1082 LZ Amsterdam

info@hbojuristen.com

Tel. 085- 888 43 22

HBO Juristen Utrecht

Legal Services

Euclideslaan 251

3584 BV Utrecht

info@hbojuristen.com

Tel. 085- 888 43 22

HBO Juristen Eindhoven

Legal Services

Ulenpas 39

5655 JB Eindhoven

info@hbojuristen.com

Tel. 085- 888 43 22

HBO Juristen ©