top of page

Domeinnaam registreren, waar moet u juridisch gezien op letten?


Domeinnamen. Wanneer maken domeinnamen inbreuk op de rechten van iemand anders? Deze vraag kregen wij afgelopen week van een klant die graag wilde weten wanneer er sprake is van een onrechtmatig geregistreerde domeinnaam en hoe dit te voorkomen.

Om deze vraag te beantwoorden is het allereerst belangrijk te kijken naar wat een domeinnaam is en hoe men deze registreert. Een domeinnaam is zoals u weet het adres van een website. Iedereen mag en kan een domeinnaam registreren echter er geldt wel de regel ‘wie het eerst komt, die het eerst maalt.’ De domeinnaam kan namelijk maar een keer worden geregistreerd.

Afhankelijk van de extensie van de domeinnaam gaat u voor registratie naar de daarvoor betreffende website. U kunt dan ook gelijk checken of uw domeinnaam al bezet is. Als het gaat om een domeinnaam met .nl op het einde kunt u naar de organisatie Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Zij hebben een eigen website: www.sidn.nl (bij bijvoorbeeld .com en .eu moet u naar een andere organisatie en website gaan).

Er bestaat geen speciale Domeinenwet met regels waarin is bepaald wanneer er sprake is van een onrechtmatig geregistreerde domeinnaam en wanneer niet. Wel is een en ander terug te vinden in het merkenrecht, handelsnaamrecht of het valt onder een zgn. onrechtmatige daad.

Hoe zit het met merknamen als we het hebben over domeinnamen? Andermans merknamen gebruiken is vrijwel altijd inbreuk op het merkrecht. U profiteert dan namelijk van de bekendheid van een merknaam van een ander voor uw eigen product/dienst. Dit is verboden. Dit geldt overigens behalve voor domeinnamen ook voor de inhoud van uw website (URL en lopende tekst) als het gaat om dezelfde producten maar ook om vergelijkbare producten.

De enige eis van een merk is dat dit onderscheidend is, de naam van product/dienst moet dit kunnen onderscheiden van dat van uw concurrent. Met betrekking tot een handelsnaam regelt de wet de mogelijkheid tot het vorderen van een verbod op gebruik van een verwarring stichtende handelsnaam.

U mag dus onder meer geen bestaande of handelsnamen welke verwarring veroorzaken met andere handelsnamen gebruiken als uw domeinnaam. Bij verwarring hoeft het niet eens altijd te gaan om dezelfde bedrijfsactiviteiten maar kan er ook verwarring zijn als er een naam van algemene bekendheid wordt gebruikt (bijv. Albert Heijn).

Sinds 2003 hoeft men overigens voor conflicten over domeinnamen niet meer per se naar de rechter te gaan maar kan men ook kiezen voor de speciale geschillen-beslechtingsprocedure, welke hiervoor in het leven is geroepen. Afhankelijk van de extensie van de domeinnaam (dus .nl, .com of .eu) kunt u bij geschillen terecht bij verschillende organisaties. Voor een geschil over een domeinnaam met .nl kunt u terecht bij SIDN.

Onze tip: Ga na of uw domeinnaam niet al bezet is via de desbetreffende website. Check ook of uw naam niet een merk betreft of handelsnaam (dan wel teveel lijkt op een bestaande handelsnaam). Bent u niet zeker van uw zaak of heeft u vragen hierover? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen, wij helpen u graag.

Natuurlijk staan wij voor u klaar!

Het team van HBO Juristen

Veel gelezen:

bottom of page