top of page

Bedenktijd; wanneer geldt er nu een bedenktijd bij een aankoop en moet ik als ondernemer de consumen


Bedenktijd consumenten

Deze week in onze Zaak van de week: wanneer geldt er nu een bedenktijd bij een aankoop en moet ik als ondernemer de consument hierover informeren? Deze vraag kregen wij reeds een aantal malen afgelopen week. Dit naar aanleiding van het nieuwsbericht dat Essent alle kosten van de afgenomen energie terug moest betalen aan consumenten.

Deze consumenten hadden namelijk het afgelopen jaar zonder bedenktermijn bij de MediaMarkt of Gamma een energiecontract afgesloten en wilden dat alsnog opzeggen. Essent stelde dat er geen bedenktijd bestond en opzeggen dus niet (kosteloos) zou kunnen.

Het is echter wettelijk verplicht dat bij verkoop buiten een winkel, dus aan de deur, telefoon of internet uw klant (consument) een bedenktijd te geven van minimaal 14 kalenderdagen.

De bedenktijd gaat pas in op het moment dat het product is ontvangen door uw klant en uw klant mag het terugsturen binnen de bedenktijd, zonder verzendkosten. U als ondernemer dient vervolgens de aankoopprijs terug te betalen en eventuele bezorgingskosten terug te betalen.

Er zijn wel een aantal uitzonderingen waar geen bedenktijd voor geldt, zoals: een op maat gemaakt product, producten die persoonlijk van aard zijn, producten die snel kunnen bederven of verouderen, losse exemplaren van kranten of tijdschriften etc. Maar ook diensten zoals vakantieaccommodatie, goederenvervoer, autoverhuur of vrijetijdsbesteding. Dit geldt dan alleen als bij het sluiten van een contract een datum of periode is afgesproken.

Verder zijn er diensten, die al tijdens de bedenktijd zijn uitgevoerd, waar u als ondernemer in sommige gevallen wel een vergoeding in rekening mag brengen voor al geleverde diensten. Daaraan zitten weer bepaalde voorwaarden vast. En zo kan op een beurs in de voorwaarden staan dat uw klant tevens een bedenktijd heeft, waaraan u zich alsdan ook aan dient te houden.

Over het algemeen luidt het antwoord op de vraag van deze week aldus dat er voor de meeste verkopen buiten de winkel een wettelijke bedenktijd van 14 dagen geldt en u zich ook hieraan dient te houden door uw klant correct en volledig te informeren.

In bovengenoemd nieuwsbericht stuurde de Consumentenbond na een tal van klachten een brief aan Essent om alsnog aan de wettelijke regelgeving te voldoen en anders naar de rechter te stappen. De zaak loopt nog.

Onze tip: Ga na of op verkoop van uw producten/diensten bedenktijd zit en zo ja, informeer uw klant dan vooraf over de bedenktijd. Hier zijn handige modelformulieren voor te vinden op https://www.acm.nl/nl/. Maar u kunt natuurlijk ook bij ons terecht voor uw specifieke vraag.

Natuurlijk staan wij voor u klaar!

Het team van HBO Juristen

Veel gelezen:

bottom of page