Zo kiest u de juiste handelsnaam voor uw bedrijf

Kan ik zomaar een willekeurige handelsnaam voor mijn bedrijf kiezen? Het antwoord op die vraag luidt uiteraard: ‘Nee’. Dit geldt niet alleen uit juridisch perspectief maar ook vanuit marketing perspectief. Daarom geven wij u vijf tips voor het uitkiezen van een handelsnaam, waarbij wij tevens rekening houden met de juridische factoren: 

 

1. Een creatieve of meer persoonlijke handelsnaam. Een handelsnaam bedenken is net als het verzinnen van iedere andere naam (of het nu voor uw huisdier of kind is) een persoonlijke aangelegenheid. Want wat de een aanspreekt, vindt de ander misschien wel helemaal niks. Belangrijk om te weten is wel het verschil tussen een beschrijvende of unieke naam. Een beschrijvende naam (een handelsnaam die de diensten van het bedrijf beschrijft) is goed voor de zoekoptimalisatie (in bijv. Google) en zal in de praktijk vaak gemakkelijk kunnen worden onthouden. Ook wordt de beschrijvende handelsnaam automatisch beschermd door het handelsnaamrecht. Wanneer u de handelsnaam echter ook als merk wilt hanteren en registreren dan mag de handelsnaam juist niet beschrijvend zijn.

 

2. Geen misleidende en/of verwarrende handelsnaam. Dit mag namelijk niet. Misleidend wil zeggen dat u uw bedrijf anders doet voorkomen dan het daadwerkelijk is en bij verwarrende handelsnamen gaat het om handelsnaam die teveel op een andere handelsnaam lijkt. Als een klant bijvoorbeeld  twee bedrijven door de handelsnamen niet meer (of zeer slecht) uit elkaar kan houden, is de kans groot dat er juridisch sprake is van verwarring. 

 

3. De handelsnaam moet niet al in gebruik zijn. De naam mag namelijk niet al voorkomen omdat er anders juist grote kans bestaat op verwarring en dus op een conflict (wat kan uitlopen op betaling van een schadevergoeding door u aan de andere partij). Controleer uw handelsnaam daarvoor in het Handelsregister van de KvK . Wanneer deze al voorkomt, kunt u beter voor een andere naam gaan. Controleer dan de handelsnaam in het merkenregister BBIE om te zien of deze niet al als merk staat geregistreerd. Staat de naam namelijk al ingeschreven binnen dezelfde of nauw verwante branches, dan mag u dezelfde handelsnaam helaas niet meer gebruiken. Let wel: de handelsnaam hoeft niet per se te zijn geregistreerd bij de KvK want door de handelsnaam te gebruiken geniet een bedrijf namelijk al van de bescherming van het handelsnaamrecht. Uw handelsnaam mag er dan evengoed niet op lijken. Echter wanneer u geheel andere bedrijfsactiviteiten voert of in een heel andere plaats, zou het mogelijk kunnen zijn dat u toch beiden dezelfde naam mag hanteren. 

 

4. Handelsnaam koppelen aan product. U kunt ervoor kiezen de naam van het product dat u heeft ontwikkeld en/of verhandelt aan de handelsnaam van uw bedrijf te koppelen. Houdt er dan wel rekening mee dat u dit product wellicht niet eeuwig gaat verkopen. Wanneer u uw handelsnaam als merk wilt hanteren dient u deze te registreren in het merkenregister. 

 

5. Handelsnaam bedenken vanuit doelgroep en nationale/internationale insteek. Een meer praktische insteek bij het bedenken van een handelsnaam is u afvragen tot welke doelgroep u zich richt en wat hen zou aanspreken. Ten slotte is het goed om u af te vragen of uw handelsnaam geen vreemde betekenis heeft wanneer u internationaal zaken doet.  

 

Onze tip: U kunt ook meerdere handelsnamen gebruiken. Wij adviseren uw handelsna(a)m(en) bij de Kamer van Koophandel in te schrijven. En als u uw handelsnaam als merk wenst te beschermen dient u deze tevens in het merkenregister te registreren. U kunt de handelsnaam te allen tijde nog wijzigen. Echter in het kader van voorkomen van conflicten (met het betalen van schadeclaims ten gevolge) en het opnieuw maken van eigen kosten (ivm nieuw drukwerk e.d.) is het wellicht toch verstandig goed onderzoek vooraf te doen naar uw handelsnaam.

 

Vragen over het kiezen en registreren van een handelsnaam? 

Natuurlijk staan wij voor u klaar!

 

Het team van HBO Juristen.
 

Please reload

Veel gelezen:

Please reload

Direct een antwoord op uw vragen:

Bel ons centrale nummer: 085- 888 43 22 en wij helpen u direct verder.

  • Wix Facebook page
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon

Disclaimer: Aan de (juridische) informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend. De teksten van onze blogs en afbeeldingen mogen niet zonder toestemming worden overgenomen. De naam HBO Juristen en het HBO Juristen logo zijn gedeponeerde (beeld) merken. Alle genoemde prijzen zijn exclusief BTW. Lees ook onze Privacy Policy. 

Op al onze werkzaamheden zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.

KvK nummer: 55519628 - BTW nummer: NL 851748375B01

HBO Juristen Sittard

Hoofdkantoor

Rijksweg Zuid 27

6131 AL Sittard

info@hbojuristen.com

Tel. 085- 888 43 22

HBO Juristen Amsterdam

Legal Services

Parnassusweg 819

1082 LZ Amsterdam

info@hbojuristen.com

Tel. 085- 888 43 22

HBO Juristen Utrecht

Legal Services

Euclideslaan 251

3584 BV Utrecht

info@hbojuristen.com

Tel. 085- 888 43 22

HBO Juristen Eindhoven

Legal Services

Ulenpas 39

5655 JB Eindhoven

info@hbojuristen.com

Tel. 085- 888 43 22

HBO Juristen ©