top of page

Nieuw jaar, nieuwe regels. Wat verandert er voor bedrijven in 2017?


Het recht blijft, ook in het nieuwe jaar, volop in beweging. Om die reden sommen wij hierbij graag een zestal belangrijke (aankomende) nieuwe regels voor uw bedrijf op:

[if !supportLists]1) [endif]Minimumloon voor directeur-grootaandeelhouder van een start-up.

Wanneer u in 2017 directeur-grootaandeelhouder (DGA) bent van een start-up, mag u de eerste 3 jaar het wettelijk minimumloon verdienen in plaats van het 'gebruikelijk loon' van €45.000,-. Hierdoor houdt u meer geld over om uw start-up te laten groeien.

[if !supportLists]2) [endif]Stijging minimumloon personeel.

Het minimumloon (23 jaar en ouder) van uw personeel gaat, zoals elk jaar, weer omhoog.

[if !supportLists]3) [endif]Schijnconstructies voorkomen. Er zijn regels bijgekomen om de zogenaamde "schijnconstructies" met uw werknemers te voorkomen. Zo moet u onder andere aanvullende gegevens vermelden op de loonstrook en mag u het loon niet langer volledig contant uitbetalen. Daarentegen dalen uw werkgeverslasten voor uw werknemers met een salaris dat minder is dan 25% boven het minimumloon.

[if !supportLists]4) [endif]Wet DBA.

Over deze wet is door ons maar ook menig ander al veel geschreven en gezegd het afgelopen jaar. De Belastingdienst is inmiddels aardig overspoeld met de in het leven geroepen (model)contracten. De bedoeling was dat deze werden beoordeeld door de Belastingdienst, maar deze keurde vele contracten af onder verwijzing naar hun eigen modelcontracten. Door de grote onzekerheid die de nieuwe regels brengen voor opdrachtgevers en freelancers, heeft de Staatssecretaris nu besloten alle regels rondom de Wet DBA uit te stellen tot 2018. In 2017 gaat de Belastingdienst dus vooralsnog niet controleren en geen boetes uitdelen.

[if !supportLists]5) [endif]Verlaging vennootschapsbelasting.

In plaats van over de eerste 200.000 euro betaalt u straks over de eerste 350.000 euro 20 procent vennootschapsbelasting. Dit voornemen gaat helaas wel pas daadwerkelijk in 2018 in!

[if !supportLists]6) [endif]Werkgever transport verantwoordelijk voor volledig loon werknemer.

Wanneer u opdrachtgever in de transportsector bent, wordt u verantwoordelijk voor het volledige loon van uw werknemer. Dit is ook het geval wanneer u onderaannemer bent.

Onze tip: Afgelopen jaar ontvingen wij weer veel vragen over de modelovereenkomsten van de Belastingdienst. Ook in 2017 staan wij voor u klaar om u te helpen uw eigen contracten up to date te houden conform deze modelovereenkomsten. Wij passen uw freelance contract dusdanig aan zodat het ook voor uzelf prima leesbaar is. Hetzelfde geldt overigens voor alle andere ondernemersvragen.

Voorkomen is nog steeds beter dan genezen, ook in 2017!

Wij staan graag voor u klaar!

Veel gelezen:

bottom of page