top of page

5 tips om verantwoorde risico's te nemen voor uw bedrijf.

Als ondernemer voert u werkzaamheden uit voor “eigen rekening en risico”. Omdat u als ondernemer uw bedrijf en mogelijk ook uw personeel bepaalde garanties moet kunnen bieden, zal u deze risico’s willen uitsluiten. Helaas kunt u niet alles uitsluiten.

Om verantwoord te kunnen ondernemen (en dus ook risico’s te nemen) geven wij u hiervoor 5 belangrijke tips.

1. Zorg voor een financiële buffer. Ga voordat u start met ondernemen, of als u al bezig bent, steeds voor uzelf na of u genoeg inkomen kunt genereren met uw bedrijf. Klinkt als een open deur natuurlijk, maar dit is belangrijk omdat er nu eenmaal geen verzekering bestaat die ervoor zorgt dat u genoeg inkomen heeft als ondernemer. Dit hoort nu eenmaal bij het risico van ondernemen. Houd wel in uw achterhoofd dat er een arbeidsongeschiktheidsverzekering bestaat. Overweeg dan ook om deze af te sluiten zodat u iets heeft om op terug te vallen bij (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid. Verder kunt u bij (tijdelijke) financiële problemen van uw bedrijf, ook een beroep doen op het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz) en de gemeente bijstand vragen. Echter zorg allereerst zelf voor die financiële buffer waar u op kunt terugvallen!

2. Voorkom privé schulden. Bij het kiezen van een rechtsvorm maakt u al de keuze hoe u aansprakelijk bent voor schulden, en of u aansprakelijk bent in uw privévermogen. Maar let wel, ook uw partner kan aansprakelijk zijn voor de schulden uit uw bedrijf, bijvoorbeeld als u in gemeenschap van goederen getrouwd bent. Wilt u er voor zorgen dat er voor uw partner geen financiële gevolgen zijn van uw bedrijfsvoering, kies dan een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid (bv, nv, vereniging en stichting).

3. Dek uzelf in voor schade bij derden. Wanneer u een contract heeft met derden, kunt u hierin afspraken opnemen over wie aansprakelijk is voor eventuele schade. Verder kunt u ook de meeste kosten ondervangen door een goede verzekering af te sluiten. We spreken dan over de beroeps- of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Beroepsaansprakelijkheid is de aansprakelijkheid die ontstaat door fouten of nalatigheid door zelfstandigen of bedrijven in het uitoefenen van onafhankelijke beroepen. U kunt hierbij denken aan een claim richting u voor bijvoorbeeld nalatigheid, wettelijke aansprakelijkheid, smaad of laster, schending privacyrechten of intellectuele eigendomsrechten etc.

Bij de bedrijfsaansprakelijkheid kunt u denken aan schade aan personen, spullen, onroerend goed etc.

4. Voorkom wanprestatie door duidelijke contracten. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen maar maak vooraf duidelijke afspraken in een contract en/of algemene voorwaarden om problemen achteraf te voorkomen! Een belangrijk weetje is namelijk dat u uw aansprakelijkheid kunt inperken in de algemene voorwaarden. Helemaal uitsluiten is niet mogelijk. Echter aansprakelijkheid inperken tot redelijke proporties is heel goed mogelijk en ook echt aan te raden. Bovendien gelden de algemene voorwaarden van het bedrijf waarmee u zaken mee doet wanneer u er zelf geen hebt. Dat is natuurlijk nooit in uw voordeel.

5. Zorg voor een goede wijze van omgaan met klachten van klanten. Ook hier komen goede algemene voorwaarden van pas, waarbij de klant weet wat hij kan verwachten. Wanneer uw klant hiermee akkoord is gegaan, heeft hij/zij zich hieraan namelijk ook te houden en mag u hem/haar er gerust op wijzen. Een goede klantenservice mag daarnaast uiteraard ook niet ontbreken.

Onze tip: Wanneer u een bedrijf start of al enige tijd bezig bent, is het erg belangrijk om te weten waar u risico mee loopt en te bekijken hoe u uw aansprakelijkheid zoveel mogelijk inperkt. Kies dus voor de juiste rechtsvorm, verzekeringen, duidelijke contracten en waterdichte algemene voorwaarden.

U heeft een vraag hierover? Vraag direct advies aan onze juristen

Natuurlijk staan wij voor u klaar!

Het team van HBO Juristen

Veel gelezen:

bottom of page