Lange betalingstermijnen zijn verleden tijd!


Sinds 1 juli dit jaar gelden er strengere regels voor betalingstermijnen:

Grotere bedrijven die hun producten of diensten van kleine partijen betrekken, mogen voortaan een betalingstermijn van maximaal 60 dagen overeen komen.

Is er niets afgesproken, dan geldt een termijn van 30 dagen.

Wordt er toch contractueel een termijn van meer dan 60 dagen overeen gekomen, dan kan deze termijn vernietigd worden en geldt automatisch een betalingstermijnen van 30 dagen.

Dit volgt allemaal uit Europese regelgeving en geldt voor alle overeenkomsten die vanaf 1 juli jl. zijn gesloten. Voor bestaande overeenkomsten geldt dat u tot 1 juli 2018 de tijd heeft om deze hier op aan te passen.

Waarom deze wet? De norm was in principe altijd om een factuur binnen 30 dagen te betalen, echter werden er in de praktijk steeds vaker betaaltermijnen van 90, 120 of zelfs nog meer dagen gehanteerd. Dit zorgde ervoor dat veel kleinere bedrijven en zelfstandig ondernemers in de financiële problemen kwamen en hier zelfs niet meer uit kwamen.

Voor wie geldt deze wet nu? Deze wet geldt voor grotere bedrijven en voor het MKB, zzp'ers of dienstverleners. De nieuwe wet is opgenomen in het Burgerlijk Wetboek, Boek 6 artikel 119a lid 6.

Wat kunt u doen als uw klant niet betaalt? Als uw klant uw factuur niet binnen de termijn betaalt, mag u na afloop van de betalingstermijn de wettelijke handelsrente (op dit moment 8%) in rekening brengen bij uw klant.

Is een aanmaning versturen verplicht? Een aanmaning versturen is verplicht wanneer uw klant een consument is, bij bedrijven onderling geldt deze verplichting niet. Onze tip: Controleer (bijvoorbeeld in uw algemene voorwaarden) of uw betalingstermijnen aan de nieuwe wet voldoen. Bekijk vervolgens de afspraken met bestaande klanten of leveranciers en pas deze eventueel aan vóór 1 juli 2018.

Meer informatie over betalingstermijnen, incassokosten en wettelijke rente vindt u hier.

Heeft u hier vragen over? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen u graag!

HBO Juristen - Dé Bedrijfsjuristen.

Veel gelezen:

Direct een antwoord op uw vragen:

Bel ons centrale nummer: 085- 888 43 22 en wij helpen u direct verder.

  • Wix Facebook page
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon

Disclaimer: Aan de (juridische) informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend. De teksten van onze blogs en afbeeldingen mogen niet zonder toestemming worden overgenomen. De naam HBO Juristen en het HBO Juristen logo zijn gedeponeerde (beeld) merken. Alle genoemde prijzen zijn exclusief BTW. Lees ook onze Privacy Policy. 

Op al onze werkzaamheden zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.

KvK nummer: 55519628 - BTW nummer: NL 851748375B01

HBO Juristen Sittard

Hoofdkantoor

Rijksweg Zuid 27

6131 AL Sittard

info@hbojuristen.com

Tel. 085- 888 43 22

HBO Juristen Amsterdam

Legal Services

Parnassusweg 819

1082 LZ Amsterdam

info@hbojuristen.com

Tel. 085- 888 43 22

HBO Juristen Utrecht

Legal Services

Euclideslaan 251

3584 BV Utrecht

info@hbojuristen.com

Tel. 085- 888 43 22

HBO Juristen Eindhoven

Legal Services

Ulenpas 39

5655 JB Eindhoven

info@hbojuristen.com

Tel. 085- 888 43 22

HBO Juristen ©