Handhaving Wet DBA opgeschort tot 1 januari 2020


We schreven al eerder over de verdwijning van de wet DBA.

Nu hebben de minister en staatssecretaris de maatregelen besproken in een brief en zal een nieuwe wet ter vervanging van de wet DBA pas per 1 januari 2020 intreden.

Dit duurt nog wel even, zult u misschien denken.

Echter, in de aanloop naar de nieuwe wet, zal de wet DBA nog even blijven bestaan. En hoe zit het nu met de handhaving hiervan? Reden genoeg om u op de hoogte te houden van de ontwikkelingen.

Wat betekent dit nu voor u?

Dit betekent dat totdat deze nieuwe wet ingaat, de handhaving van de wet DBA tot 1 januari 2020 (opnieuw) wordt opgeschort. Zoals we al eerder schreven, zal de Belastingdienst alleen tegen “kwaadwillenden” optreden. Deze kwaadwillenden zijn bedrijven die opzettelijk een situatie van schijnzelfstandigheid laten ontstaan of bestaan. Vanaf 1 juli dit jaar zal de Belastingdienst deze bedrijven fors kunnen beboeten en is het dus erg belangrijk dat u zich aan de regelgeving houdt zodat u niet als kwaadwillende zal worden aangemerkt.

Maar, om u als kwaadwillende aan te merken, moet de Belastingdienst allereerst wel bewijzen dat er sprake is van:

[if !supportLists]1. Een (fictieve) dienstbetrekking

[if !supportLists]2. Een schijnzelfstandigheid

[if !supportLists]3. Opzettelijke schijnzelfstandigheid

Hoe de nieuwe wet eruit gaat zien en of die overeenkomt met alle plannen van het kabinet, is nog even afwachten. Wij houden u uiteraard op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom dit onderwerp.

Intussen moet u wel uw verhoudingen met uw zzp’ers duidelijk op papier zetten en hieraan ook daadwerkelijk uitvoering geven, om te voorkomen dat er een (verkapt) dienstverband ontstaat. Immers in dit laatste geval kan het tot gevolg hebben dat uw zzp’er ontslagbescherming geniet en/of u het loon van de zzp’er moet doorbetalen bij ziekte!

Onze tip:

Voorkom een hoop problemen door een goede overeenkomst van opdracht op te (laten) stellen waarin er juist geen sprake is van een (verkapt) dienstverband.

Wilt u een overeenkomst van opdracht laten opstellen door één van onze ervaren juristen op dit gebied? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Natuurlijk staan wij voor u klaar!

Het team van HBO Juristen

Veel gelezen:

Direct een antwoord op uw vragen:

Bel ons centrale nummer: 085- 888 43 22 en wij helpen u direct verder.