top of page

Internationaal ondernemen: waar moet u op letten als u grensoverschrijdend zaken doet?


Tegenwoordig bent u als ondernemer al snel grensoverschrijdend zaken aan het doen.

Toch zijn er ook nog genoeg bedrijven die zich nadrukkelijk op de Nederlandse klant richten. Maar wanneer u internationale transacties doet zoals de levering van fysieke goederen of digitale diensten is het wel belangrijk met een aantal (juridische) zaken rekening te houden. Waar moet u zoal op letten?

Wij geven u 6 juridische tips:

1) Zorg voor een goede set algemene voorwaarden. Praktisch is om in ieder geval een set in het Nederlands en een in het Engels te hebben. Als u zaken doet met bijvoorbeeld China of een ander land waar zij het contract en uw algemene voorwaarden per se in de eigen taal willen ontvangen, schakel dan een vertaler in met juridische kennis.

2) Probeer in zo vroeg mogelijk stadium van de onderhandeling de eigen voorwaarden toepasselijk te verklaren. Dat doet u al door dit nadrukkelijk aan te geven in het contract, de algemene voorwaarden en een begeleidend schrijven waarin u dit meldt.

3) Zorg dat de kleine letters samen met het contract worden ondertekend of overhandigd. Dit is zodat hier achteraf geen misverstanden over kunnen ontstaan. Als u ze afgeeft of doorstuurt bewaar het bewijs hiervan dan ook. Dit kan u in een eventuele juridische procedure namelijk veel voordeel opleveren. Stuurt u uw voorwaarden pas mee met uw factuur, dan is dit te laat en zijn ze niet geldig.

4) Verdiep u enigszins in het land waar u zaken gaat doen en win informatie in. Er zullen niet alleen juridische maar ook culturele verschillen zijn waar u rekening mee moet houden. Zo is bijv. het Duitse faillissementsrecht op veel vlakken strikter dan het Nederlandse faillissementsrecht en verschilt de organisatiestructuur ook nog eens.

5) Zorg voor een compleet contract. Dit lijkt vanzelfsprekend maar de praktijk wijst uit dat men een goed contract nog teveel onderschat. Pas wanneer het misgaat, gaat men de puntjes op de i zetten. Bedenk u echter dat een contract er juist is om juridische problemen achteraf te voorkomen. Het is dus zeker een investering waard.

6) Zorg voor duidelijke afspraken over intellectueel eigendom. In veel landen heeft men vaak andere en minder strikte opvatting over kopiëren en dus over uw intellectuele eigendom. Leg dus ook weer in het contract of in uw voorwaarden vast dat bijvoorbeeld uw ontwerpen uw eigendom zijn en dat deze niet zonder meer gekopieerd mogen worden.

Onze tip: Voordat u grensoverschrijdend zaken gaat doen is het belangrijk om uw juridische documentatie op orde te hebben. Vervolgens is het raadzaam goed onderzoek te doen naar het land waar u zaken gaat doen en (juridische) informatie in te winnen. Wellicht moet u wat investeren maar u voorkomt er, als het mis gaat, veel juridische problemen mee.

Heeft u hier een vraag over? Vraag direct advies aan onze juristen.

Natuurlijk staan wij voor u klaar!

Het team van HBO Juristen.

Veel gelezen:

bottom of page