Uw merk registreren in 7 stappen


Wanneer u een merk wilt hanteren voor uw bedrijf kunt u dit enkel beschermen door het te registreren.

Pas wanneer u dit heeft gedaan, kunt u uw merk tegen inbreuk van anderen beschermen.

Graag leggen wij u in 7 stappen uit hoe u uw merk registreert en beschermt:

Stap 1

Op de website van BBIE kunt u uw merk registreren. In principe kunt u het registeren helemaal zelf doen. Echter, bedenk wel dat u rekening moet houden met allerlei praktische en juridische aspecten. Uw merk moet immers zo optimaal mogelijk worden beschermd, toch?

Zo moet u onder meer rekening houden met de tekens die geschikt zijn voor uw merk, oudere merken en voor welke diensten u uw merk het beste kunt registreren. Het is dan ook niet onverstandig hulp in te schakelen van een merkengemachtigde of jurist.

Stap 2

U gaat na via het BBIE of uw merk nog beschikbaar is of al door iemand anders is geclaimd. U kunt hierin behalve merken in de Benelux ook Europese en internationale merken vinden. Ook kunt u het BBIE laten onderzoeken (tegen een betaling vanaf iets meer dan 100 euro) welke oudere merken er bestaan. Zelf kunt u uiteraard ook onderzoek doen via het register van de KvK en het BBIE, maar schakel een merkengemachtigde of jurist in om met u mee te kijken en te beoordelen.

Stap 3

Zorg ervoor dat uw merk onderscheidend is. Een merk moet niet: te algemeen verwoord zijn, een soortnaam zijn (tenzij het bij u om een heel ander product gaat; bijvoorbeeld appel/Apple), of bijvoorbeeld enkel een hoeveelheid of een plaatsnaam aangeven. Verder mag een merk ook niet misleidend zijn, niet bestaan uit een officiële vlag en niet in strijd zijn met de goede zeden of openbare orde.

Stap 4

Kies de juiste klassen/categorieën bij de BBIE. Op het registratieformulier van het BBIE kunt u uw merk vastleggen voor verschillende categorieën/klassen. Let op dat u de juiste klassen kiest: de categorieën die passen bij de waren (producten) en/of diensten waarvoor u het merk gebruikt of in de toekomst wilt gebruiken.

Stap 5

Registreer uw merk met meerdere tekens (logo's). Meerdere tekens registreren heeft als voordeel dat u sterker kunt optreden tegen mogelijk misbruik. Let wel: registratie van meerdere tekens kost uiteraard ook meer, net als iedere wijziging die u achteraf wilt vastleggen. Het is dan ook verstandig dat u eerst een definitief logo heeft voordat u tot registratie overgaat.

Stap 6

Beslis voor welk gebied u uw merk wilt registreren. Uw merk kan namelijk worden geregistreerd voor de hele Benelux maar ook voor de Europese Unie of zelfs wereldwijd.

Stap 7

Onderhoud uw merk na registratie. Als aan alle formaliteiten van het BBIE is voldaan, wordt uw merk ingeschreven. Pas vanaf dat moment bent u de eigenaar van uw merk. Uw merk blijft vervolgens ook uw eigendom als u het gebruikt en bewaakt door:

  • Het merk ook inderdaad te gebruiken. Langer dan 5 jaar niet gebruiken levert de status ‘vervallen’ op. Verandert u uw logo? Dan moet u ook uw merkregistratie aanpassen.

  • Uw merk bewaken betekent dat u in de gaten moet houden of er geen