Ben ik verplicht te leveren bij een 'kennelijke vergissing' in de prijs?


Ik heb per ongeluk een verkeerde prijs opgegeven. Moet ik dan toch leveren voor die prijs?

Een vraag die vooral door webshopeigenaren geregeld aan ons wordt gesteld. Zo hebben grote webshops zoals bol.com hier in de praktijk al meermaals een appeltje mee moeten schillen.

Maar ook de minder grote webwinkels kan het overkomen dat er een foutje wordt gemaakt in de prijs van een artikel in de webshop.

Zo wordt er bijv. een nulletje vergeten en typt u per ongeluk 10 euro ipv 100 of 1000 euro bij een artikel. Voordat u als ondernemer in de gaten heeft dat u deze fout heeft gemaakt, is het artikel al honderd keer besteld voor die prijs.

Menig ondernemer vraagt zich dan ook af: ben ik nu verplicht het artikel te leveren voor die prijs?

Het antwoord op die vraag luidt ‘Nee’.

Het gerechtshof te 's-Hertogenbosch heeft eerder al bepaald dat deze kennelijke vergissingen u als ondernemer niet binden. Het moet wel zo zijn dat uw gemiddelde klant (de consument) wel had moeten begrijpen dat er sprake was van een vergissing.

Hij/zij had moeten weten of behoren te weten dat de prijzen van vergelijkbare artikelen veel hoger liggen en uw prijs dus een foutje cq duidelijke vergissing zou moeten zijn. Dit reikt zelfs zover dat de consument zelf moet onderzoeken of de prijs klopt.

Het moge voor zich spreken dat wanneer u als webshopeigenaar de foute prijs bevestigt er geen sprake meer kan zijn van een kennelijke vergissing! Er moet dus met enige bedachtzaamheid worden gecommuniceerd naar uw klant. Immers wanneer u op een of andere manier bevestigt dat de prijs van het artikel wel klopt, moet u ook leveren voor die prijs!

Let ook op: Wanneer het maar om een klein prijsverschil gaat of een aanbieding, prijsknaller e.d. zal de verkeerde prijs ook minder snel als een kennelijke vergissing worden bestempeld. Immers de consument mocht er dan (sneller) op vertrouwen dat de prijs wel klopte.

Onze tip: Wanneer u een grove typefout heeft gemaakt in de prijsopgave in uw webshop wordt u er in het algemeen niet aan gehouden het artikel ook voor deze prijs te leveren.

Maar let dus wel op bij het adverteren van acties, kortingen en prijsknallers want dan wordt dit ‘foutje’ minder snel als een vergissing gezien.

Ten slotte adviseren wij u te allen tijde wel bedachtzaam te zijn op de wijze waarop u deze fout aan uw klanten kenbaar maakt. Wanneer u erkent dat u de prijs wel zou kloppen, bent u alsnog wel gebonden te leveren voor die prijs.

Heeft u hier vragen over? Vraag direct advies aan onze juristen.

Natuurlijk staan wij voor u klaar!

Het team van HBO juristen

Veel gelezen:

Direct een antwoord op uw vragen:

Bel ons centrale nummer: 085- 888 43 22 en wij helpen u direct verder.

  • Wix Facebook page
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon

Disclaimer: Aan de (juridische) informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend. De teksten van onze blogs en afbeeldingen mogen niet zonder toestemming worden overgenomen. De naam HBO Juristen en het HBO Juristen logo zijn gedeponeerde (beeld) merken. Alle genoemde prijzen zijn exclusief BTW. Lees ook onze Privacy Policy. 

Op al onze werkzaamheden zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.

KvK nummer: 55519628 - BTW nummer: NL 851748375B01

HBO Juristen Sittard

Hoofdkantoor

Rijksweg Zuid 27

6131 AL Sittard

info@hbojuristen.com

Tel. 085- 888 43 22

HBO Juristen Amsterdam

Legal Services

Parnassusweg 819

1082 LZ Amsterdam

info@hbojuristen.com

Tel. 085- 888 43 22

HBO Juristen Utrecht

Legal Services

Euclideslaan 251

3584 BV Utrecht

info@hbojuristen.com

Tel. 085- 888 43 22

HBO Juristen Eindhoven

Legal Services

Ulenpas 39

5655 JB Eindhoven

info@hbojuristen.com

Tel. 085- 888 43 22

HBO Juristen ©