Wetswijzigingen per 1 januari 2019


Het is alweer een klein weekje 2019 en ook dit jaar zijn er weer wijzigingen in de wetgeving. Tijd dus voor een overzicht van de belangrijkste wijzigingen per 1 januari 2019 waar uw bedrijf mee te maken kan krijgen:

 • Stijging minimumloon van uw werknemers. De brutobedragen van het wettelijk minimumloon en het minimumjeugdloon stijgen. Dit betekent dat wanneer u werknemers in dienst heeft die het minimumloon verdienen, het wettelijk bruto-minimumloon voor werknemers van 22 jaar en ouder - bij een volledig dienstverband - is gestegen. Dit komt neer op de volgende bedragen:

 • € 1.615,80 per maand

 • € 372,90 per week

 • € 74,58 per dag

 • BTW verhoging van 6 naar 9 %. Hier is uiteraard al veel over gesproken. Behalve dat u de verhoging merkt doordat uw boodschappen in de supermarkt net iets duurder uitvallen, zult u als ondernemer -wanneer u goederen en diensten aanbiedt waarvoor het lage btw-tarief geldt- hier actie voor moeten nemen. Dat heeft u vast al gedaan. Maar controleer bijvoorbeeld ook of het nieuwe btw-tarief goed is verwerkt in de offertes die u verstuurt en in uw facturatiesysteem.

 • Uw werknemer krijgt langer partnerverlof bij de geboorte van zijn kind, bij pleegzorgverlof en adoptieverlof. Uw werknemers krijgen 1 week (in plaats van de eerdere 2 dagen) geboorteverlof als hun vrouw of vriendin is bevallen. Ook komt er vanaf 2020 een recht op extra onbetaald verlof met recht op een UWV-uitkering. Verder hebben uw werknemers die een kind adopteren of een pleegkind in huis nemen recht op 6 weken adoptie- of pleegzorgverlof.

 • Informatieplicht energiebesparing. Wanneer uw bedrijf of instelling meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas per jaar verbruikt, dan valt uw bedrijf onder het Activiteitenbesluit milieubeheer. U bent dan verplicht om energie te besparen en u heeft een informatieplicht. U moet dan namelijk uiterlijk 1 juli 2019 via een eLoket melden welke maatregelen u neemt om energie te besparen. Tip: U kunt controleren of uw bedrijf moet voldoen aan deze wettelijke energiebesparingsplicht op De Wetchecker energiebesparing.

 • Vergoeding voor naasten van slachtoffer bij bedrijfsongeval. Wanneer iemand overlijdt of ernstig en blijvend letsel oploopt door een gebeurtenis waarvoor u als ondernemer aansprakelijk bent, bijvoorbeeld een bedrijfsongeval, dan hebben de naasten van deze persoon recht op een vergoeding. Tot nu toe kon alleen het slachtoffer zelf deze vergoeding eisen.

 • Handelsconflicten voor de rechter ook in het Engels. Wanneer u als Nederlandse ondernemer denkt te maken te kunnen krijgen met internationale handelsgeschillen met Engelstalige partijen dan heeft u sins 1 januari de mogelijkheid om bij een Nederlandse rechtbank, Netherlands Commercial Court (NCC), in het Engels te procederen. Het NCC is speciaal opgericht om internationale handelsgeschillen snel en efficiënt op te lossen.

Onze tip: Wilt u meer weten over veranderingen in de wetten en regels voor u als ondernemer? Schroom dan niet uw vraag aan ons te stellen en houd onze blogs in de gaten.

Veel gelezen:

Direct een antwoord op uw vragen:

Bel ons centrale nummer: 085- 888 43 22 en wij helpen u direct verder.

 • Wix Facebook page
 • LinkedIn Social Icon
 • Twitter Social Icon
 • Google+ Social Icon

Disclaimer: Aan de (juridische) informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend. De teksten van onze blogs en afbeeldingen mogen niet zonder toestemming worden overgenomen. De naam HBO Juristen en het HBO Juristen logo zijn gedeponeerde (beeld) merken. Alle genoemde prijzen zijn exclusief BTW. Lees ook onze Privacy Policy. 

Op al onze werkzaamheden zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.

KvK nummer: 55519628 - BTW nummer: NL 851748375B01

HBO Juristen Sittard

Hoofdkantoor

Rijksweg Zuid 27

6131 AL Sittard

info@hbojuristen.com

Tel. 085- 888 43 22

HBO Juristen Amsterdam

Legal Services

Parnassusweg 819

1082 LZ Amsterdam

info@hbojuristen.com

Tel. 085- 888 43 22

HBO Juristen Utrecht

Legal Services

Euclideslaan 251

3584 BV Utrecht

info@hbojuristen.com

Tel. 085- 888 43 22

HBO Juristen Eindhoven

Legal Services

Ulenpas 39

5655 JB Eindhoven

info@hbojuristen.com

Tel. 085- 888 43 22

HBO Juristen ©